Soha egy magyar rendező nem kapott annyi állami támogatást filmjére, mint a Fidesz sztárpropagandistája
444 2022/01/27 14:25

A 444 írta meg, hogy Rákay Philip (pontosabban Rákay Kálmán), Orbán Viktor egyik kedvenc propagandistája brutális értékű támogatást kap Petőfi Sándor életét bemutató filmjére, összesen 4,5 milliárd forintot.

A Nemzeti Filmintézet (NFI) Filmszakmai Döntőbizottsága Rákay Philip Petőfi-filmjének gyártására 4,5 milliárd forint támogatást szavazott meg, ezzel ez lehet az eddigi legdrágább magyar film. Az eddigi lista vezető Herendi Gábor Kincsem című filmje volt, annak gyártása 3 milliárd forintba került.

Schilling Árpád színész, rendező Facebook oldalán írta le felháborodását. Rákay kezdő filmesként akkora támogatást kap, amekkorát soha egy magyar rendező nem kapott, olyan legendák se, mint  Jancsó Miklós, Fábri Zoltán, vagy az Oscar-díjas Szabó István. Schilling szerint:

“A fasiszta pártok legfőbb követelménye a hűség. Ha bármire hajlandó vagy a pártodért, akkor a párt sem felejt el téged. “

A bejegyzésben azt is leírja:

"Ebből a pénzből legalább 10 normál költségvetésű magyar film készülhetne el. Tíz magyar rendező, író, operatőr, látványtervező, vágó (alkotói csapat) sokszínű munkája helyett készül el ez az egyetlen gigafilm, amely pontosan ott végzi majd, ahol hasonló indíttatású elődei - a Hídember vagy a Sorstalanság - a kultúrtörténet nagy süllyesztőjében”

A magyar rendezők az utóbbi időkben egyre gyakrabban tesznek nyilvánosan panaszt, hogy a Fidesz által irányított Nemzeti Filmintézet lassan csak olyan rendezőknek nyújt támogatást filmjeik elkészítésére, akik nyíltan támogatják az Orbán-kormányt.

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ >>>

Olvasd el az eredeti cikket a 444 oldalán!

 

Fotó: Rákay Philip/ Facebook

Vissza
Eredeti hír
Erősítem