Az Orbán-elit vett magának egy még nagyobb, még puccosabb jachtot az Adriára
Átlátszó 2021/07/29 16:40

Az Átlátszó tényfeltáró cikke szerint egy az elődjénél, a Lady MRD szuperjachtnál is hatalmasabb és drágább tengerjáró hajót vásárolt Szíjj László kormányközeli üzletember máltai offshore cége, hogy fedélzetén, távol a kíváncsi szemektől, a hűs adriai habokat szelve pihenhessék ki magukat Orbán oligarchái, az ország vezető kormánypárti politikusai, barátaik és üzletfeleik.

Úgy tűnik a koronavírus járványból származó gazdasági és üzleti visszaesés nem igazán viselte meg az Orbán Viktorhoz közel álló nemzeti nagyvállalkozókat, pénzembereket: a Szijjártó Péter külügyminiszter adriai vakációjáról elhíresült Lady MRD után újabb pazar jachtot vásárolt magának a Nemzeti Együttműködés Rendszerének élcsapata. 

 

Az új hajó, a Seagull MRD 8 méterrel hosszabb elődjénél, a csaknem ötszáz tonnás, háromszintes megajacht a becslések szerint 30 millió eurójába – kb 11 milliárd forintjába – kerülhetett Szíjj László cégének, vagy ha úgy tetszik, a magyar adófizetőknek.

 

Az építócég alábbi típusbemutató videója alapján nagyjából képet lehet alkotni, hogy miképp néz ki kívül és belül egy ilyen luxusjacht:

 

Pontos információk egyelőre nincsenek a Seagull MRD belső kialakításáról, de egy másik hajszálra hasonló méretű Benetti-jacht alapján sejthető milyen az új NER-es víziverda: Szíjjártó Péter következő adriai kiruccanásán már a vadiúj, hatkabinos, Pirelli 1100 Sport motorcsónakkal kiegészülő Seagull MRD fedélzetéről sasolhatja, hogy merről jönnek a lesifotósok, miközben nyolcfős személyzet lesi kívánságait.

A Seagull MRD adatlapja a Vesselfinder oldalán (bónusz tökéletes AdChoice-hirdetéssel):

 

Mindeközben a Lady MRD eladósorba került, kissé nyomott áron, potom 14,9 millió euróért (hatmilliárd forntért) kínálja a Navis Marine horvát hajókereskedés. A magyar politikai-gazdasági elit által egykor használt luxusjachtot kívül-belül alaposan körbefotózták, így legalább kicsit virtuálisan mi is bejárhatjuk, utólag magunkénak érezhetjük az ország közös sikerének egyik egzotikus gyümölcsét, közelebbről is látva, hol pihent például a magyar külügyminiszter és családja:

További ínyenceknek való részletek az Átlátszó cikkében.

Nyitókép:  Benetti Yachts/YouTube
 

Vissza
Eredeti hír
Erősítem