Megdöglött a Paks II projekt, csak senki nem meri kimondani
HVG 2022/03/18 20:10

Egész Európa újragondolja az energetikai ellátását és Magyarország számára is van bőségesen lehetőség, de ehhez koncepciót kell váltani-tolmácsolja a HVG a szakember szavait.  

Felsmann Balázs, a Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont főmunkatársa szerint az orosz gázfüggőségtől, a szállító lecserélésével, a cseppfolyósított gáz, az LNG vásárlásával, másrészt a gázhasználat visszafogásával lehetne megszabadulni. Emelett viszont vannak más megoldások is.  

Lehetne azt is ösztönözni, hogy a gázfűtést váltsák ki más módokkal, például a geotermikus energia szélesebb körű felhasználásával.

-közölte Felsmann Balázs a HVG riporterével.

A szakember mindenképp kizárja szén használatot, viszont véleménye szerint el kell indulnia egy  kulturált beszélgetésnek a nukleáris energia használatáról. Ő is elismeri: Magyarországon a gondolkodást a nukleáris energiáról már mindenki összekapcsolat Paks II.-vel, azt pedig egy problémás projektnek nevezte a szakember.

Ez a projekt megdöglött, csak a kormányzat nem meri bevállalni.

-mondta a szakértő.

A Roszatomnak kevés az eleme, ami megfelel az uniós szabványoknak. A vezérlés kiépítését a Siemens nyerte, a turbinákat pedig a General Electric szállítaná. Ezek a cégek pedig minden bizonnyal nem maradnak egy orosz projektben.

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ >>>

Olvasd el az eredeti cikket a HVG oldalán!

 

Fotó: Erősítő grafika

Vissza
Eredeti hír
Erősítem