Veszteséges üzletté vált a sertéstenyésztés Magyarországon. A húst olcsóbb behozni, mint itthon felnevelni egy malacot. Pedig annak idején sokan ebből alapozták meg életüket. A 24.hu csapata annak járt utána, miért és hogyan megy tönkre a magyarországi húsipar, miközben vezető szerepet is betölthetne a nemzetközi piacon.
A sertéslétszám 10 millióról 2,5 millióra csökkent. A magyarországi állattenyésztők véleménye szerint, az sem lesz meglepő, ha hamarosan 1,5 millió lesz. A hazai vezető politikusok krémje, ahelyett, hogy megvédték volna az ország tenyésztőit a sertéspestistől, ők a vaddisznólobbit választották. Mindennek súlyos következményei lettek.
A tenyésztők arról beszélnek, egy 100 kilós sertés önköltsége 45 ezer forint, de csak 35 ezerért lehet eladni.
A saját takarmányommal nevelt saját hízóm lapockáját 1050 forintért tudom adni a saját boltomban. Ugyanilyen lapocka Barcelonából idejött 800 forintért.
-állítja a bajai Bercsényi Miklós, egyéni vállalkozó, aki 1988 óta hizlal több ezer sertést a saját telepén. Hamarosan ő is felhagy ezzel, ahogyan sokan mások. Nem éri meg. Az állam mindent elkövetett, hogy eltűnjön a minőségi sertés hús a boltok polcairól.
Egy húsipari menedzser szerint az elmúlt két évben több milliárd lett elszórva az állattartó telepek korszerűsítésére, de ez nem látszik meg. A támogatás nagy része eltűnt.
TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ >>> |
Olvasd el az eredeti cikket a 24.hu oldalán!
|
artbyPixel/Canva
Légy naprakész!
Iratkozz fel hírlevelünkre!
Ehhez kérjük, add meg az email címed és hozzájárulásod, hogy adataid kezelhessük. Ne felejtsd el megnyomni a végén a FELIRATKOZÁS gombot..