1300 forintos órabérért töltik szeretteiktől távol az ünnepeket az egészségügyi dolgozók
Mérce 2021/12/21 09:30

A Mérce írta meg, hogy a Magyar Orvosi Kamara (MOK) szerint az orvosok és ápolók önkéntes elhatározásából és áldozathozásából működnek még a kórházak. A helyzet csak súlyosbodik az ünnepek közeledtével.

Karácsonyi ügyelet - de milyen áron? címmel tett közzé egy kisfilmet a MOK. A kisfilmben felhívják a figyelmet arra, hogy idén is több ezer egészségügyi dolgozó, orvosok és ápolók töltik szeretteiktől távol a karácsonyt, mindannyiunk egészségére vigyázva. A helyzet viszont súlyosabb, mint valaha: a rendkívül alacsony ügyeleti díjak és a rendszer zavarossága miatt jelenleg az egészségügyi dolgozók önként hozott áldozataikon múlik, hogy működnek a kórházak.

Az éjszakai és hétvégi műszakok bérezése csupán a hétköznapi díjak 70-80 százalékát teszik ki, így a MOK szerint egy pályakezdő orvos nagyjából 1300 forintos órabérért fogja szeretteitől távol, kemény és megterhelő munkával tölteni az ünnepeket.

A MOK szerint ezért a márciusban bevezetett egészségügyi szolgálati jogviszony okolható, mely átláthatatlansága miatt az ügyeleti rendszer finanszírozása is intézményenként eltérhet, és a rendszer igazságtalan és nem motiváló. A MOK a kisfilmben felhívta a figyelmet arra, hogy ha a kormány nem tesz semmit az egészségügyi rendszer káoszos viszonyainak rendezésére, az orvoshiány tovább súlyosbodik, a rendszer pedig még törékenyebbé válik.

TOVÁBB A RÉSZLETEKHEZ >>>

Olvasd el az eredeti cikket a Mérce oldalán!

 

Nyitókép: Olga Yastremska/Canva Pro

Vissza
Eredeti hír
Erősítem